Pitanja kastracije i sterilizacije mačaka prirodno izazivaju brige i dileme.

Kako nam je sigurnost i zadovoljstvo vas i vaših ljubimaca na prvom mjestu veterinar Veterinarske stanice Rijeka Matija Lončar objašnjava sve karakteristike postupka i otklanja dileme.

Možete li nam u kratkim crtama opisati postupak kastracije i sterilizacije?

Riječ je o elektivnim, rutinskim zahvatima koje svakodnevno izvodimo u ordinaciji. Kod mužjaka imamo preskrotalni ili skrotalni pristup gdje se uklanjaju testisi. Ženke su kompleksnije s obzirom na to da, kako bi došli do jajnika, moramo otvoriti trbušnu šupljinu. Upravo zato je kod njih oporavak duži. Važno je naglasiti kako se mačke jako dobro oporavljaju nakon postupka, već drugoga dana nastavljaju normalno živjeti. Jedino je važno kod ženka paziti na šavove, što kod mužjaka nije problem.

Kada je idealno vrijeme za kastrirati ili sterilizirati mačku?

Idealno vrijeme za sterilizaciju je prije prvog tjeranja kada mačka ima između pet i pol i šest mjeseci. Kod mužjaka je preporuka čekati dulje s kastracijom jer kasnije sazrijevaju, a spolni hormoni su zaduženi za razvoj organizma. Idealno vrijeme je kada mužjak navrši deset mjeseci. Međutim, važno je istaknuti da je jedina potencijalna prepreka ranijoj kastraciji činjenica da vaš mačak neće ispuniti svoj razvojni potencijal, točnije, da će ostati manje veličine.

Mijenja li se karakter mačke poslije postupka?

Postupci sterilizacije i kastracije ne mijenjaju karakter mačke, već isključivo dokidaju spolni nagon. Poslije zahvata one više nemaju potrebe odlaziti od kuće, ili ulaziti u konflikte. Jedina negativna posljedica je debljanje mačke, ali to se s današnjim hranama bez problema može držati pod kontrolom.

Kako kastracija i sterilizacija doprinose zdravlju mačke?

Najveća prednost rane sterilizacije za ženku je da smanjuje pojavu tumora mliječne žlijezde za gotovo 100%. Riječ je o učestalom problemu kod svih nesteriliziranih životinja poslije desete godine života. Kada se dijagnosticira tumor, ne samo da moramo hitno operirati, već je nužno i sterilizirati životinju. S obzirom na njenu starost, uvijek je pitanje kako će to završiti.

Cilj kastracije i sterilizacije je zdrava, dugovječna mačka. Kod mužjaka kastracija sprječava daljnje širenje zaraznih bolesti. Najveći problemi kod nekastriranih mužjaka su mačja sida i leukemija koje se ne šire samo spolnim putem, već i fizičkim obračunima. S obzirom na to da poslije kastracije mačak ulazi u manje konflikata, time se smanjuje i opasnost zaraze.

Konačno, imate mirniju mačku. Ciklusi tjeranja, a onda i njihova agresivnost, označavanje teritorije te obračuni isključivo umanjuju kvalitetu njihovih života. Ipak, manji broj životinja će nakon kastracije nastaviti iskazivati karakteristike mužjaka jer, ponavljam, ne mijenjamo karakter. Ako je mačak dominantan i teritorijalan, ostat će takav. Međutim, to ne nadglasava ostale benefite.

Treba li čekati sa sterilizacijom do drugog tjeranja?

S obzirom na to da mačke imaju induciranu ovulaciju, one u teoriji od trenutka kada izgube mačiće, ili završe s leglom, mogu započeti s novim tjeranjem. Za čekanje sa sterilizacijom po završetku prvog tjeranja i okota nema apsolutno nikakve znanstvene osnove.

Iako većina mačaka ne dira ranu, treba istaknuti da je problem što one imaju hrapavi jezik te vrlo brzo mogu skinuti šavove te otvoriti ranu. Iz mojeg iskustva imate mačke koje, ili neće ništa dirati, ili će sve raskopati.

Koliko jedna mačka u godinu dana može imati mačića?

Jedan od važnijih ciljeva je kontrola ili smanjenje mačje populacije u vanjskom okolišu. Ako računamo da u jednom leglu preživi između tri do pet mačića, a njihova mama može tijekom godine imati čak do četiri legla, u teoriji zaključujemo da jedna mačka može rezultirati s čak dvadeset potomaka.

Što je važno znati prije dolaska te po odlasku?

Mačka ne smije jesti ništa 12 sati prije operacije s obzirom na to da anestetici često uzrokuju mučnine. Tijekom faze padanja u san ona može inhalirati sadržaj koji povraća, što može biti opasno po život.

Nakon operacije je bitno da je mačka prvih 24 do 48 sata na toplom i sigurnom jer anestetici još uvijek djeluju te može biti dezorijentirana i ošamućena. Postoperativno je najbitnije kod ženki paziti na šavove. U većini slučajeva stavljamo ovratnik oko glave, ali ako mačka odlazi van ga ne stavljamo jer lako može zaglaviti.

Iako većina mačaka ne dira ranu, treba istaknuti da je problem što one imaju hrapavi jezik te vrlo brzo mogu skinuti šavove te otvoriti ranu. Iz mojeg iskustva imate mačke koje, ili neće ništa dirati, ili će sve raskopati. To je veliki problem jer je potrebna revizija rane i ponovna anestezija. Stoga, jedino je bitno preživjeti s mačkom doma tih sedam dana.

Sama kirurška rana zarasta vrlo brzo, kroz 5 do 7 dana, a šavove skidamo desetog dana. Iako uvijek stavljamo resorptivne šavove, volimo ih skinuti nakon deset dana jer se oni sporije apsorbiraju, a životinju to zna iritirati. Najranije ih možete pustiti nakon što se skinu šavovi. Kod vanjskih mačaka, gradskih mačaka koje steriliziramo, pravilo je da ih puštamo nakon dva dana.

Dragi čitatelji, sadržaje sa stranice veterinarska.hr nije dozvoljeno prenositi na vlastite portale i blogove bez privole Veterinarske stanice Rijeka. Za sve detalje, pitanja i informacije o uslugama javite se na info@veterinarska.hr ili kontaktirajte potrebnu lokaciju ovdje.