Iza Veterinarske stanice Rijeka je još jedna uspješna godina. Nastavljajući uhodanim stazama, veterinari su nastavili graditi i profilirati stanicu kao ortopedsku i specijalističku ustanovu.

A proteklu godinu veterinari Veterinarske stanice Rijeka pamtit će upravo prema onim postupcima i mogućnostima koje jedino oni nude vlasnicima i njihovim ljubimcima.

O svima njima porazgovarali smo s jednim od dežurnih veterinara, Leom Vukelićem.

Zadnjih tjedana je ključnom mogućnošću i riječju postalo kirurško tretiranje torzije želuca, ili gastropeksije. Leo Vukelić ističe kako je riječ o izuzetno alarmantnom stanju kod kojeg dolazi do zavrnuća želuca. To je učestala pojava tijekom blagdana kada se vlasnici znaju opustiti, a psi pojesti bačene kosti ili krokete. Međutim, posljedice toga su izuzetno opasne:

Zbog torzije psi umiru unutar 1-2 sata ako se ne dođe do ambulante. Ujedno, smrtnost je izuzetno visoka s obzirom na to kako želudac prekida dotok krvi organima. Zbog toga operacija je hitna, ali i jako rizična. Primjerice, na Svetog Stjepana smo u 22 navečer imali dva istovremena slučaja zbog kojeg smo morali ostati do tri ujutro.

Pored rješavanja ozbiljnih slučajeva, Vukelić ističe kako je za Veterinarsku stanicu Rijeka i pridošle ljubimce izuzetno važna stvar mogućnost endoskopije.

Kako nam objašnjava dežurni veterinar, endoskopija se radi s fleksibilnom kamericom zahvaljujući kojoj se istražuje što u želucu uzrokuje problem. Po potrebi se onda i pomoću kliješta ili košarice kao graspera odstranjuje strano tijelo.

Endoskopija nam je važna jer otkriva ono što nam možda rendgen ne bi otkrio. Zahvaljujući njoj smo otkrili mnogo toga što normalnom dijagnostikom ne bismo uspjeli.”

U dijagnostici su im izuzetno pomogli ultrazvuk, kao i uvođenje postupaka elastografije u veterinu:

“Ultrazvukom smo napravili veliki korak jer je odličan za kardiološke i slučajeve.

Međutim, Veterinarska stanica Rijeka posljednjih godina je svoje ime ponajviše izgradila zahvaljujući specijalizaciji i konstantnom izučavanju ortopedskih zahvata. Frakture su prvo što se dosjetite kada to spomenemo. Najčešće frakture kojima se veterinari učestalo bave su frakture podlaktice i potkoljenice.

Kod mačaka su izuzetno učestale ozljede donje čeljusti koje nastaju u trenucima kada se tijekom pada mačke ne stignu dočekati na noge. U tim slučajevima ističe se važnost stomatološkog rendgena koji, osim u kompleksim stomatološkim slučajevima pomaže i u oslikavanju drugih manjih lomova.

Ipak, najkompleksnijom frakturom kod životinja pokazuje se ona zdjelice. Posebice je ona učestala kod mačaka gdje je nepisano pravilo da ona “puca na tri mjesta”.

Operacije zdjelice su izuzeto kompleksne. Kod njih lomove moramo fiksirati s više pločica, a riječ je o učestaloj ozljedi kod vanjskih mačaka. Često primamo upite od ljudi je li životinja uopće zbrinuta i jel joj se pružila ikakva skrb.No zbog dugogodišnje uspješne suradnje s raznim jedinicama lokalne samouprave (gradovi/općine) za gotovo sve te životinje se osiguraju sredstva pa i za takve teže zahvate. Same operacije traju tri i pol do četiri sata.

Veterinarska stanica Rijeka jedina u regiji nudi i specijalizirane zahvate kao što su TPLO ili PGR. Kod prvoga je riječ o operaciji prednjeg križnog ligamenta gdje se pili potkoljena kost, a onda fiksira posebnom pločicom. Postoji i opcija ekstra kapsularne tehnike, ali TPLO je prihvatljiviji za starije pse.

To je operaciju za koju nam je trebala posebna licenca te smo se morali školovati u inozemstvu. Od 2020. smo ovlašteni za te operacije te ih na godišnjoj razini imamo između 20 do 30. Primjerice, nedavno su vlasnici kod nas doveli psa koji je jednu nogu operirao u Americi, a drugu istom tehnikom i materijalom kod nas. PGR je operacija kojom se posebnom pilom uklanja dio koljena s patelarnim kanalom te mijenja s posebno izrađenom titanskim modelom. Operacija se izvodi kod teških osteoartritičnih promjena na koljenu i teških luksacija patele. Za izvođenje ove operacija isto tako je potrebna licenca kako bi se materijal uopće nabavio.”

A što nam budućnost donosi? Primarno se nastavlja obrazovanje stručnog kadra; Vukelić ističe kako veterinari često idu na izobrazbe diljem Njemačke. Već su netom krajem godine završavali edukacije za postupke vezane uz vratnu kralježnicu.

Vukelić se nada kako će kroz 2024. godinu Veterinarska stanica Rijeka krenuti s neurokirurškim zahvatima. I dok je još edukacija već u pokretu, velika vijest za sve veterinare je dolazak CT-a te C-luk rendgena u narednih nekoliko mjeseci.

“Cilj nam je postanemo klinika specijalizirana za ortopedske i druge specijalističke zahvate. Već sada nam statistike pokazuju da smo napravili veliki napredak.”

Ako o svemu ovome već pričamo početkom 2024., možete samo zamisliti o čemu ćemo sve imati prilike pričati krajem godine.

Dragi čitatelji, sadržaje sa stranice veterinarska.hr nije dozvoljeno prenositi na vlastite portale i blogove bez privole Veterinarske stanice Rijeka. Za sve detalje, pitanja i informacije o uslugama javite se na info@veterinarska.hr ili kontaktirajte potrebnu lokaciju ovdje.